Paskelbti Paveldo komisijos apdovanojimų „Paveldo DNR“ nugalėtojai

    Pradžia
  • Renginys
  • Paskelbti Paveldo komisijos apdovanojimų „Paveldo DNR“ nugalėtojai

Pirmą kartą rengiamuose Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimuose „Paveldo DNR“ įvertinti geriausiai tvarkomi kultūros paveldo objektai, labiausiai šioje srityje pasižymėję žmonės ir sėkmingiausios iniciatyvos bei darbai. Taip pat išdalintos padėkos paveldo bendruomenės atstovams iš visos Lietuvos.

Rugsėjo 29 d. Lietuvos Respublikos Prezidentūroje įvyko pirmieji Valstybinės kultūros paveldo komisijos apdovanojimai „Paveldo DNR“. Apdovanojimų ceremonijos metu paskelbti devyni nominantai trijose kategorijose – objektų, žmonių ir darbų. Taip pat septyniems kultūros paveldo bendruomenės nariams buvo įteiktos specialios Paveldo komisijos padėkos.
Kaip teigė Paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. Vaidutė Ščiglienė, šie apdovanojimai yra puiki proga įsitikinti kaip paveldas gražiai įsilieja į bendrą valstybės dėmesio regionams kryptį. „Sostinė ir regionai turi daug ko vieni iš kitų pasimokyti ir vienas kitą įkvėpti, nes rūpintis mūsų bendru paveldu yra didelė atsakomybė ir prieš buvusias, ir dar būsimas kartas“ – sakė V. Ščiglienė. Paveldo komisijos pirmininkė taip pat akcentavo edukacijos ir gerųjų pavyzdžių sklaidos viešojoje erdvėje svarbą, bei aktualumą įgaunančią paveldo reikšmę nacionaliniam saugumui.
Stiklo menininko Remigijus Kriuko statulėlės įteiktos trims laureatams:
Asmenybių nominacijoje laureatais paskelbti Art deco ir Amsterdamo mokyklos muziejaus įkūrėjai Karolis Banys ir Petras Gaidamavičius (Kauno m. sav.). Laimėtojai buvo nominuoti už dviejų butų-muziejų įrengimą Kaune savo jėgomis ir lėšomis, bei jų atvėrimą visuomenei. Kiti nominantai buvo restauruotų vilų „Loebel“ ir „Maria“ savininkas Dominykas Chlebinskas (Neringos sav.) ir Pumpėnų malūno gaivintojai Arminas ir Martynas Vareikos (Pasvalio r. sav.).
Objektų nominacijoje triumfavo Medinės miesto architektūros muziejus (Vilniaus m. sav.). Muziejus įvertintas už išlaikytą autentiškumą restauruojant pastatą ir aktyvias praktines veiklas jame – konsultacijų centrą ir edukacijas. Kiti šios nominacijos dalyviai buvo Aleksandros Iljinienės namas (Kauno m. sav.) ir Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykla (Alytaus r. sav.).
Darbų (iniciatyvų) nominacijoje nugalėjo Raubonių malūnas karšykla-verpykla kartu su Vaidotu Gikiu (Pasvalio r. sav.). Pasvaliečiai įvertinti už apleisto malūno prikėlimą naujam gyvenimui išsaugant jo paskirtį ir aktyvų bendruomenės įtraukimą. Kiti nominantai buvo Inovatorių slėnis kartu su Arūnu Survila (Zarasų r. sav.), ir aušrininko Martyno Jankaus sodyba (Pagėgių sav.).
Apdovanojimų metu buvo įteiktos ir specialios Paveldo komisijos padėkos: Domui Noreikai už originalias restauravimo praktikas Žeimių dvare, Palangos kultūros ir jaunimo centro folkloro ansambliui „Mėguva“ už Jurginių tradicijos Palangoje atgaivinimą, doc. dr. Nijolei Strakauskaitei už reikšmingą indėlį į Kuršių nerijos istorijos ir kultūros paveldo tyrinėjimą, Rūtai Končiutei-Mačiulienei už sakralinio meno ir paveldo simpoziumą „Versmės“ Mažeikių rajone, Elektrėnų savivaldybei už lietuvių ir lenkų karių kapavietės paieškų ir perlaidojimo iniciatyvą, Meilei Zaleckienei už Jakiškių dvaro autentiškumo išsaugojimą ir Kamajų bendruomenei už unikalų Antano Strazdo muziejų Rokiškio rajone.
Šie apdovanojimai bus rengiami tik kas ketverius metus – tiek, kiek trunka vienos Paveldo komisijos kadencija.
Apdovanojimų ceremonijos įrašą galite rasti LRT mediatekoje. Per LRT netrukus pasirodys ir visus nominantus pristatantys trumpi vaizdo siužetai.

Renginio įrašą galite peržiūrėti lrt.lt mediatekoje: https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000298004/kulturos-paveldo-apdovanojimai-paveldo-dnr

Apdovanojimų steigėjas – Valstybinė kultūros paveldo komisija
Apdovanojimų renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda
Renginio informacinis partneris LRT
Vaizdo siužetus apie nominantus iš dalies finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.

   

Valstybinė kultūros paveldo komisija yra LR Seimo, LR Prezidento ir LR Vyriausybės ekspertė ir patarėja valstybinės kultūros paveldo apsaugos politikos, jos įgyvendinimo, vertinimo ir tobulinimo klausimais.