Kraslavos miesto rotušės vieta

Lokacija: Rīgas iela 54, Kraslava, Krāslavas pilsēta, Kraslavos savivaldybė, Latvija
Metai: 1752 m.
Autorius: Antonijus Paraka
Kategorija: Atmintinos vietos

Krāslava (Krãslava), miestas Latvijos pietryčiuose, į rytus nuo Daugpilio, abipus Dauguvos upės, prie sienos su Baltarusija; savivaldybės centras. Nuo 1559 priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei, nuo 1569 – Abiejų Tautų Respublikai. 1729 Krāslavos dvarą įsigijo Jonas Liudvikas Plateris (m. 1737). Platerių giminei Krāslava priklausė iki I pasaulinio karo.

XVIII a. miestą valdžiusi Platerių giminė užsibrėžė jį paversti dideliu ir svarbiu Latgalos ekonomikos ir kultūros centru. Investuota daug pinigų į prekybos skatinimą, vyko milžiniškos statybos. Plateriai sau pasistatė rūmus, biblioteką (1759 m.) šalia jų, miestelio rotušę su parduotuvėmis (1752 m.), Misionierių ordino bažnyčią (1755-1767 m.) bei keletą kitų pastatų. 1757 m. įkūrus aukštąją teologijos mokyklą, Kraslava tapo svarbiu kultūros centru.

Vienas iš svarbiausių architektų, įtrauktų į Kraslavos perstatymą, buvo Antonijus Paraka. Būtent jis suprojektavo biblioteką ir Misionierių bažnyčią. Bibliotekos fasado kolonos ir lankstyta stogo atbrailos forma – avangardiški elementai XVIII a. vidurio architektūrai, įkūnijantys tobuliausias Vilniaus baroko formas. Jam taip pat priskiriamas ir miestelio rotušės su parduotuvėmis projektas, tačiau iki mūsų dienų jis neišliko.

 

Ereminas Gintautas, Garšva Kazimieras, https://www.vle.lt/straipsnis/kraslava/