Grobšto ragas

Metai: XVII a.
Kategorija: Vietovės

Grobšto ragas (kuršininkų kорininkų kalba Grabšte rags; vok. Grabschter Haken), kyšulys Kuršių nerijos rytų krante, 4 km į pietus nuo Nidos. Ilgis 1,5 km, didžiausias plotis 3,6 km, plotas 308 ha (dabar didžioji dalis – Kaliningrado srityje). Grobšto ragas – trečiasis pagal dydį Kuršių nerijos ragas ir vienas gražiausių joje. Rago gale yra 14 m aukščio pustoma kopa Vienišuolė, šiaurinėje dalyje – 50 m aukščio Sklandytojų kopa. Tarp Grobšto rago ir Parnidžio rago yra Grobšto įlanka. Grobšto ragas susidarė per paskutiniuosius 300 metų iš supustyto kopų smėlio. Vietovardis kilęs iš pavardės Grõbštas, plg. vietovardis Grobšta.

Pirmoji – Veca (senoji -) Nida buvo įsikūrusi šiaurinėje Grobšto rago pusėje. Joje, per jos gyvavimo laiką šalia karčiamos gyveno daugiausiai dvidešimt žvejų šeimų. Kartais telikdavo vos 8 ar net 5 šeimos. XVII a. kaimas  dažnai buvo ant išnykimo ribos. Vargas ir skurdas buvo jos gyventojų žvejų kasdienybė, jie rašė skundus valdžiai į Karaliaučių: “Jūsų didenybe, ar jūs bent žinote kaip sunkiai gyvena jūsų pavaldiniai, nieko be smėlio aplink nematydami, o pievos ar žolės ne mažiau kaip per tris mylias ieškodami, savo gyvybe rizikuodami”. Vėliau Nida persikėlė į dabartinę vietą.

Teritorija tarp Parnidžio rago ir Lietuvos valstybinės sienos priklauso Grobšto gamtos rezervatui. Čia peri į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti jūrinis erelis ir urvinė antis, sutinkama nendrinė rupūžė, auga pajūrinės zundos, pelkinės šindros, pajūrinės širdažolės. Pasak mokslininkų, Grobšto ragas kasmet pailgėja keliais metrais.

 

https://www.mle.lt/straipsniai/grobsto-ragas

https://www.vle.lt/straipsnis/grobsto-ragas

https://nerija.lrv.lt/lt/apie-nacionalini-parka/kulturos-paveldas/istorines-gyvenvietes/nida