„Vytauto bokštas“ Chersone

„Vytauto bokštas“ Chersone

Lokacija: Zakhidna g., Vesele
Metai: XIV-XV a.
Kategorija: Architektūra (istorinė)

Susijusios asmenybės: Vytautas Didysis

Susiję laikotarpiai: 14 a., 15 a., 16 a.

Reikšmė Lietuvai: Svarbus LDK materialaus palikimo ženklas Pietų Ukrainoje

Ukrainos pietinėje Chersono srityje, prie Kachovkos hidroelektrinės, Veselės gyvenvietėje (ukr. Весeле, Vesele) dešiniajame Dniepro upės krante yra statinys, vadinamas „Vytauto bokštu“. Tai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų bendro Ukrainos ir Lietuvos kultūrinio – istorinio paveldo objektas, vienas seniausių išlikusių pastatų Chersono srityje. Apie 20 metrų aukščio apvalus bokštas sumūrytas iš akmenų. Iki patvenkiant Dnieprą šioje vietoje buvo sala ir upės kirtimo vieta. Dniepru ėjo siena tarp Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Krymo chanato, vėliau su Osmanų imperija. Bokštas galėjo turėti paskirtį ginti šią perėją. Šalia esantis Beryslavo miestas 15 a. pradžioje buvo žinomas kaip „Vytauto muitinė“.

Pasak Ukrainos tyrėjų, ankstyviausi duomenys, kada bokštas vadinamas Vytauto vardu yra iš 16 a. Toks pavadinimas nurodomas ir turkų žemėlapiuose. Ištyrus bokšto mūro mėginius, nustatyta apytikslė statybos data – 14 a., Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikotarpis. Tiksliai bokšto pastatymo datai nustatyti buvo pradėti archeologiniai tyrimai.

1890 m. žemes šioje vietoje įsigijo kunigaikštis Piotras Trubeckojus, įkūrė dvarą ir vyno daryklą, o bokštą perstatė pristačius papildomą aukštą su neogotikiniais langais.

2015 m. vietos bendruomenė pradėjo bokšto išsaugojimo kampaniją dėl planuotos hidroelektrinės plėtros. Jų pastangomis „Vytauto bokštas“ buvo pripažintas visos Ukrainos vertybe.

„Vytauto bokšte“ 2018 m. lankėsi Nacionalinė Ekspedicija.

2022 m. lapkritį Ukrainai atsiėmus dešinįjį Dniepro krantą, Veselės gyvenvietė buvo nuolat Rusijos kariuomenės apšaudoma, dauguma pastatų sugriauti.

2023 m. birželio mėnesį po Rusijos įvykdyto karo nusikaltimo susprogdinant Kachovkos hidroelektrinę buvo užtvindytos žemiau esančios gyvenvietės. Ar „Vytauto bokštas“ išliko po gyvenvietės apšaudymų ir užtvankos susprogdinimo nėra žinoma.

 

“Nacionalinės ekspedicijos” epizodas apie Vytauto bokštą:

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013715954/nacionaline-ekspedicija-dniepru-per-ukraina?time_start=2232

 

Šaltiniai:

https://ukrlitva.wixsite.com/ukrlitva/bashta

https://elpnariai.lt/del-paramos-chersono-srities-hromadoms/