Zymnė

Lokacija: Monastyrsʹka 56, Zymne
Metai: XV-XVI a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Teodoras Čartoriskis, Šv. Julijona Alšėniškė

Susiję laikotarpiai: 15 a., 16 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovė susijusi su LDK laikais statytais pastatais bei garsiomis LDK giminėmis Čartoriskiais ir Alšėniškiais.

Zymnė  (Зимне) Voluinės srityje – viena seniausių Ukrainos stačiatikių sakralinių vietų, įsikūrusi netoli Voluinės Vladimiro. Iki šiol čia veikia vienuolyno ansamblis, pastatytas LDK laikais XV a., nors minimas jau nuo XI-XIII a. 1495 m. Lucko seniūno Teodoro Čartoriskio lėšomis Zymnėje pastatydintas naujas mūrinis Švč. Mergelės Marijos ėmimo į Dangų (Uspenijės) soboras. Soboro kriptose buvo laidojami vienuolyno fundatorių Čartoriskių giminės nariai. Greta soboro yra Šv. Julijonos Alšėniškės cerkvė, pastatyta XVI amžiuje.

Šv. Julijona Alšėniškė – Stačiatikių bažnyčios šventoji, garsios LDK Alšėniškių giminės atstovė. Manoma, kad ji buvo Alšėnų kunigaikščio Jurgio dukra. Ji gyveno XVI a. viduryje ir mirė labai jauna. Jos palaikai yra Kijevo Pečorų lauroje, Artimosiose olose, kas yra išskirtinis reiškinys. Garbinama kaip moterų globėja.

Čartoriskiai14–18 a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos didikų giminė. Kildino save iš Gediminaičių. Pavardė kilo nuo Čartorisko miestelio (Voluinės sr.), kur buvo jų valdos.

 

Paliušytė, Aistė, Vadovas po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sudarytojos Aistė Paliušytė ir Irena Vaišvilaitė, Vilnius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012

Blanuca, Andrijus, et al. Ukraina: Lietuvos epocha, 1320-1569. Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2010

https://www.vle.lt/straipsnis/cartoriskiai/