Podolės Skala

Metai: XIV-XVI a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Jogaila, Vytautas Didysis, Žygimantas Senasis

Susiję laikotarpiai: 14 a., 15 a., 16 a.

Reikšmė Lietuvai: LDK kunigaikščių Karijotaičių įsteigta pilis.

Podolės Skala (Скалa Подiльська, Skala-Podil’s’ka) anksčiau vadinosi Skala arba Skala ties Zbruču. Skala ir čia stovėjusi pilis nuo seno buvo svarbiu pasienio gynybiniu punktu.

XIV a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščiai Karijotaičiai (Gedimino sūnaus Karijoto palikuonys) pastatė pirmąją medinę pilį (1360-70 m.). Podolės Skala buvo sunkiai pasidalijama tarp Lietuvos ir Lenkijos: Jogaila Skalą skyrė Krokuvos vaivadai, tačiau 1395 m. šią pilį užėmė Vytautas ir išlaikė iki 1430 m. Po Vytauto mirties 1434 m. šios žemės buvo įjungtos į Lenkijos Karalystę, o Skaloje įrengta seniūno, turėjusio saugoti valstybės sienas, būstinė. 1515 m. Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Senasis, Skalą iki gyvos galvos paskyrė Kameneco seniūnui Stanislovui Lanckoronskiui bei įpareigojo čia pastatyti naują mūrinę pilį.

1538 m. pilį visiškai sugriovė totoriai, tačiau ji buvo atstatyta iš naujo, modernizuota. Po 1672 m. įvykusio turkų puolimo ir pilies nusiaubimo, ji daugiau nebuvo atstatyta.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

Račiūnaitė, Tojana, Vadovas po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sudarytojos Aistė Paliušytė ir Irena Vaišvilaitė, Vilnius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012

https://www.vle.lt/straipsnis/karijotaiciai/