Ovručas

Metai: XIV-XVI a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Gediminas, Algirdas, Vladimiras Algirdaitis, Vytautas

Susiję laikotarpiai: 14 a., 15 a., 16 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovė priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei.

Ovručas (Овруч, Ovruch) pirmą kartą šaltiniuose minimas dar 977 m. Nuo Kijevo Rusios laikų čia buvo didelė tvirtovė. Nuo XIV a. vidurio Ovručas priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei. Ovručas priklausė Gediminui, po 1341 m. Algirdui. 1360 m. Ovručas kartu su Kijevu atiteko Algirdo sūnui Vladimirui Algirdaičiui, tačiau Vytautas Ovručą iš jo atėmė.

XIV-XVI a. Ovruče stovėjo lietuvių pilis. Ji buvo kelis kartus atnaujinta. Pilį daug kartų puolė totoriai. Iš čia stovėjusios pilies yra išlikę žemės pylimų fragmentai.

Ovruče išlikusi Šv. Bazilijaus cerkvė (1190, 1907-11), architektūros ir istorijos paminklas. Cerkvė buvo įtvirtinimų kieme. Pagal legendą medinė cerkvė pastatyta 977 m. kunigaikščio Vladimiro Sviatoslavičiaus, mūrinė 1190 m. Riuriko Roscislavičiaus kaip pilies-rezidencijos cerkvė. Bizantinės architektūros paminklas, pastatytas sekant Kijevo Šv. Sofijos soboru. Cerkvė sugriauta mongolų ir lietuvių puolimų metu (1321 m. Gedimino kariuomenės apgulties metu). Atstatyta 1907-11 m.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008