Braclavas

Braclavas

Metai: XIV-XVI a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Algirdas, Konstantinas Karijotaitis, Vytautas, Švitrigaila, Teodoras Nesvyžiškis, Konstantinas Ostrogiškis, Aleksandras Jogailaitis

Susiję laikotarpiai: 14 a., 15 a., 16 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovės istorija susijusi su LDK, išlikusi LDK laikų pilies vieta.

Braclavo (Брацлав, Bratslav) vietoje dar X-XI a. buvo piliakalnis. Į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę gyvenvietė įjungta XIV a. Pirmą kartą šis miestas paminėtas 1430 m. metraštyje, kuriame užsiminta, kad kunigaikščiai Karijotaičiai prie Pietų Bugo upės pastatė tvirtovę pavadintą Breslavliu. Pirmąją pilį pastatė Konstantinas Karijotaitis. Ilgą laiką Braclavo pilis buvo kovos už Rytinę Podolę simboliu. XV a. pradžioje Vytautas Braclavą iš Karijotaičių atėmė ir paskyrė savo seniūną. Po Vytauto mirties miestą Lietuvos kunigaikščio Švitrigailos vardu valdė vietininkas Teodoras Nesvyžiškis. Braclavo ir Vinycios seniūnu 1491-1517 m. buvo LDK didysis etmonas Konstantinas Ostrogiškis.

Miestas ir pilis 1497 m. nukentėjo nuo totorių. 1545 m. Braclavo pilis revizoriaus vertinama kaip maža ir prasta, tegalinti sutalpinti trečdalį miesto gyventojų. Iki 1545 m. Aleksandro Jogailaičio pavedimu nedidelė Braclavo pilis atstatyta, tačiau vėl sunaikinta 1551 m. eilinio totorių antpuolio metu.

1564 m. Braclavui suteikta Magdeburgo teisė. Po Liublino unijos 1569 m. Braclavas priklausė Lenkijai, buvo Braclavo vaivadijos centras. XVII a. II p. valdant turkams pilis buvo apleista. Mūsų laikais išlikęs tik piliakalnis.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

Blanuca, Andrijus, et al. Ukraina: Lietuvos epocha, 1320-1569. Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2010