Očakivas

Metai: XV a.
Kategorija: Atmintinos vietos

Susijusios asmenybės: Švitrigaila, Jogaila, Vytautas

Susiję laikotarpiai: 15 a.

Reikšmė Lietuvai: Šioje vietoje stovėjo piečiausia lietuviška pilis.

Očakivas (Очаків, Ochakiv) – miestas ant dešiniojo Dniepro limano (Juodosios jūros įlanka) kranto. Senovėje netoli dabartinio Očakivo buvo graikų kolonija Olbija. Nuo 13 a. regionas priklausė Aukso ordai. Kijevo Rusios ir LDK laikais vietovė vadinosi Dašivas (Дашів, Daschau, Dassow). Pirmą kartą šaltiniuose Dašivas minimas 1431 m. sutartyje, pasirašytoje Švitrigailos ir Jogailos.

XV a. pradžioje Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas šioje vietoje pastatė medinę pilį gynybai nuo totorių. Tai buvo labiausiai į pietus nutolusi lietuviška pilis.

Krymo chanas Menglis Girėjus ją sugriovė ir 1492 m. toje vietoje pastatė Kara Kermeno tvirtovę. Ją 1526 m. užėmė turkai ir pervadino Açi Kale. Pagal 1792 Jasų taiką tvirtovė atiteko Rusijai. Pavadinta rusiškai Očiakovu (ukrainietiškai – Očakiv), buvo svarbus Rusijos imperijos uostas. Tvirtovė buvo nugriauta, jos vietoje buvo įkurtas dabartinis miestas. Pilies vietoje pastatyta cerkvė. Nuo 1991 m. Očakivas – nepriklausomos Ukrainos miestas. Teritorijoje buvo vykdomi dideli kasinėjimai, todėl daugiau informacijos turėtų atsirasti apibendrinus archeologinius tyrimus.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

https://www.vle.lt/straipsnis/dniepro-limanas/

https://www.vle.lt/straipsnis/ocakiv/