Chadžibėjus (Odesa)

Metai: XV a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Jogaila, Vytautas Didysis, Adomas Mickevičius

Susiję laikotarpiai: 15 a., 19 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovė keletą dešimtmečių priklausė Lietuvos Didžiajai Kunigaikštystei.

Odesos istorijoje galime rasti ir trumputį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės periodą. Dabartinio miesto istorija prasidėjo XIV a., Krymo totoriams įkūrus Chadžibėjaus (Hacıbey) tvirtovę. XV a. tvirtovė keletą dešimtmečių priklausė LDK. Anot Jono Dlugošo, 1413 m. Jogaila iš šio uosto išsiuntė kelis laivus su javais. Užuominos apie lietuvių pilį, uostą ir švyturį Chadžibėjų randamos 1415 m., 1431-1432 ir 1442 m. Manoma, kad dabartinės Odesos vietoje Vytautas buvo pastatęs pilį.

1484 m. Chadžibėjus atiteko Krymo chanatui, XVI a. viduryje – Turkijai. Po 1787–91 m. Rusijos ir Turkijos karo vietovė atiteko Rusijai. 1792–93 m. rusai čia pastatė naują tvirtovę. 1795 m. miestas pavadintas Odesu (tada manyta, kad šiose vietose buvo įsikūrusi senovės graikų kolonija Odesas (graikiškai Odessos), kuri, kaip paaiškėjo, iš tiesų buvo dabartinės Varnos vietoje Bulgarijoje).

XIX a. Odesa tapo didmiesčiu – imperiniu miestu, kuriame telkėsi didžiausių Europos valstybių pasiuntinybės, prekybos namai ir sandėliai, bankai, teatrai ir kt. 1825 m. mieste lankėsi Adomas Mickevičius. Kelionės metu poetas parašė „Krymo sonetus“.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

https://www.vle.lt/straipsnis/odesos-istorija/