Chotynas

Chotynas

Metai: XVII a.
Kategorija: Atmintinos vietos

Susijusios asmenybės: Jonas Karolis Chodkevičius, Jonas Sobieskis, Mykolas Kazimieras Pacas

Susiję laikotarpiai: 17 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovė susijusi su svarbiais Abiejų Tautų Respublikos mūšiais.

Chotynas (Хотин, Khotyn) niekuomet nepriklausė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijai, tačiau miesto pilis yra Abiejų Tautų Respublikos kovų su turkais simbolis, abiejų Chotino mūšių (1621 ir 1673 m.) vieta.

Chotino pilis – viena stipriausių tvirtovių Rytų Europoje. Dešiniajame Dniestro krante (turkų pusėje) stovinčioje pilyje šeimininkai nuolat keitėsi. 1373 m. Chotinas pateko į Moldovos kunigaikštystę, tapo kunigaikščio rezidencija. Moldovos kunigaikščio sprendimu pilis buvo ženkliai perstatyta – pastatytos 5 m. storio ir 40 m aukščio sienos, iškasti gilūs rūsiai. Moldovos kunigaikštijos laikais Chotynas tapo ir svarbiu amatų bei prekybos centru tarp Azijos ir Europos, kur pirkliai atvykdavo iš visos Europos, pirmiausia iš Lenkijos karalystės ir LDK. XVI a. Chotyną iš moldavų perėmė lenkai, iš jų vėl Moldova (kaip turkų vasalai), 1650 ir 1652-1653 m. tvirtovę paėmė kazokai, XVIII a. Chotinas tiesiogiai buvo įjungtas į Osmanų imperiją. Veikiausiai dabartinę išvaizdą pilis įgavo valdant turkams.

Pilis išgarsėjo dėl 1621 m. Chotino (Chocino) mūšio. Turkų sultono Osmano II armiją (200 tūkst. turkų-totorių karių) pasitiko ir jų puolimą atrėmė LDK Didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus vadovaujama lietuvių ir lenkų (35 tūkst.) bei sąjungininkų Zaporožės kazokų kariuomenė (40 tūkst). Senyvo amžiaus didysis etmonas Jonas Karolis Chodkevičius mūšio lauke mirė. J. K. Chodkevičius – Žemaitijos seniūnas, Kretingos įkūrėjas, vienas žymiausių 17 a. 1–2 dešimtmečio Europos karvedžių.

1673 m. įvyko kitas Chotino mūšis. Lenkų kariams vadovavęs etmonas Jonas Sobieskis ir lietuvių kariams vadovavęs LDK didysis etmonas Mykolas Kazimieras Pacas laimėjo dar vieną mūšį prieš turkų Huseino Pašos kariuomenę, susigrąžino turkų užimtą pilį. Ši pergalė jungtinės kariuomenės vadui Jonui Sobieskiui lėmė Lenkijos-Lietuvos karūną – J. Sobieskis buvo išrinktas valstybės karaliumi.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

https://www.vle.lt/straipsnis/chotino-musis/

https://www.vle.lt/straipsnis/jonas-karolis-chodkevicius/

https://www.vle.lt/straipsnis/chotino-musis-1/