Kijevo pilis

Lokacija: Andriivs'kyi descent 20B, Kyiv
Metai: XIV-XVII a.
Kategorija: Atmintinos vietos

Susijusios asmenybės: Vladimiras Algirdaitis, Jonas Alšėniškis, Martynas Goštautas, Jonas Chodkevičius

Susiję laikotarpiai: 14 a., 15 a., 16 a., 17 a.,

Reikšmė Lietuvai: Svarbiausias LDK laikų Kijevo įtvirtinimas, kuriame rezidavo Lietuvos valdovų skiriami vietininkai.

Po Kijevą suniokojusios mongolų invazijos, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikais miesto centras atkurtas Žemutiniame mieste vadinamame Podilu, virš kurio iškilo lietuvių pilis su 18 bokštų. Pilis stovėjo ant kalno žinomo Pilies vardu (Zamkova Gora), kalnas mediniu tiltu buvo sujungtas su Andriejaus kalvose buvusiais įtvirtinimais.

XIV a. antroje pusėje pilį pastatė Gediminaičių dinastijos atstovas, Algirdo sūnus Vladimiras Algirdaitis. Vytauto laikais vaivada esant Jonui Alšėniškiui pilis atnaujinta ir sustiprinta.

1470-1569 m. pilyje rezidavo Kijevo vaivados. 1471 m. Lietuvos didysis kunigaikštis Kazimieras Kijevui valdyti skyrė Martyną Goštautą. Kaip kataliko ir nekunigaikštiškos kilmės jo nepripažino stačiatikiai kijeviečiai (reikalavo vaivada skirti Mykolą Olelkaitį arba kitą kunigaikštiškos kilmės stačiatikį). Martynas Goštautas su kariuomene užėmė miestą ir privertė gyventojus pripažinti lietuvių valdžią. 1474 m. pilyje lankęsis Venecijos pasiuntinys Ambrosio Contarini savo dienoraštyje rašė, kad Kijevo pilis yra “visa medinė”. Diplomatas gyrė M. Goštauto svetingumą ir dėmesingumą, tačiau būstą savo užrašuose pavadino “apgailėtinu, kaip ir visos vietinės patalpos”. 

1482 m., Kijevą valdant vaivadai Jonui Chodkevičiui Krymo chano Menglio Girėjaus antpuolio metu miestas buvo nusiaubtas, pilis sudeginta. Lietuvių pilyje tuo metu slėpėsi Pečorų vienuolyno vienuoliai su vienuolyno iždu. Tik 1542 m. pilis vėl naujai atstatyta iš ąžuolo, dar kartą perstatyta 1605 m.

Pilis išstovėjo iki 1651 m., kuomet ją sudegino Bogdano Chmelnickio kazokai.

Šiandien Pilies kalnas, ant kurio stovėjo lietuvių pilis gerai matyti iš Podilo rajono centre esančios Kontraktų aikštės.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

Vaišvilaitė, Irena, Vadovas po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sudarytojos Aistė Paliušytė ir Irena Vaišvilaitė, Vilnius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012

Blanuca, Andrijus, et al. Ukraina: Lietuvos epocha, 1320-1569. Vilnius, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, 2010

https://www.vle.lt/straipsnis/jonas-alseniskis/

https://www.vle.lt/straipsnis/martynas-gostautas/