Kapucinų ordino vienuolynas ir Švč. Trejybės bažnyčia Ostroge

Lokacija: Seminarska 2, Ostroh
Metai: 1747-1769 m.
Autorius: Paolo Antonio Fontana
Kategorija: Architektūra (sakralinė)

Susijusios asmenybės: Jonušas Sanguška, Paulius Karolis Sanguška

Susiję laikotarpiai: 18 a.

Reikšmė Lietuvai: LDK didikų giminės Sanguškų statytas paminklas.

Su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūra susijęs miesto vakarinėje dalyje, už senosios miesto sienos, išlikęs kapucinų vienuolyno ir Švč. Trejybės bažnyčios ansamblis. Jį fundavo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kalavijininkas Jonušas Sanguška. Ansamblis pastatytas 1747-1769 metais. Bažnyčios projekto autorius – italas Paolas Antonijus Fontana, LDK didžiojo maršalkos Pauliaus Karolio Sanguškos dvaro architektas.

Vėlyvojo baroko stiliaus trinavė bazilika stipriai nukentėjo, kuomet 1832 m. vienuolyną uždarius, visas kompleksas ilgai buvo tuščias, vėliau buvo įrengtas karinis sandėlis. Pastatus atidavus stačiatikiams, bažnyčia pertvarkyta į cerkvę, jos barokinis interjeras sunaikintas. 1938 m. bažnyčia buvo grąžinta katalikams, bet jau 1939 m. paversta sporto sale. Nuo 1995 m. čia įrengta koncertų salė. Nuo 1994 m. vienuolyno patalpose veikia Kijevo Mohylos akademijos filialas, kuris savo pavadinimą paveldėjo iš Abiejų Tautų Respublikos laikotarpio Ostrogo akademijos. Čia taip pat yra ir nedidelis Akademijos muziejus.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008

Paliušytė, Aistė, Vadovas po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sudarytojos Aistė Paliušytė ir Irena Vaišvilaitė, Vilnius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012

https://www.vle.lt/straipsnis/sanguskos/