Mlynivas

Metai: XVI-XIX a.
Kategorija: Vietovės

Susijusios asmenybės: Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras, Aleksandras Pranciškus Chodkevičius, Tadas Kosciuška

Susiję laikotarpiai: 16 a., 17 a., 18 a.

Reikšmė Lietuvai: Vietovė susijusi su LDK didikų giminėmis Višnioveckiais ir Chodkevičiais.

Miesto pavadinimas Mlynivas (Млинiв, Mlyniv) siejamas su malūnais ant Ikvos upės. Pirmasis vietovės paminėjimas rašytiniuose šaltiniuose yra iš XVI a. pradžios, kuomet Lietuvos didysis kunigaikštis Aleksandras dovanojo vietovę.

XVI a. Mlynivas priklauso LDK kunigaikščiams, vėliau priklausė Višnioveckiams, o nuo XVIII a. miestelis yra Chodkevičių nuosavybė.

1780 m. Mlinive Chodkevičiai pasistato ankstyvojo klasicizmo dvarą su parku (pagal architekto L. Szlegl projektą). Tai vienas ankstyviausių klasicizmo statinių Voluinėje. Dvarą valdė Aleksandras Pranciškus Chodkevičius (1776 – 1838 m.), Lenkijos kariuomenės karininkas, 1794 m. Kosciuškos sukilimo dalyvis. Jam priklausė ir Vilniaus Chodkevičių rūmai Didžiojoje gatvėje, kuriuose dabar įsikūrusi Lietuvos Dailės muziejaus Vilniaus paveikslų galerija. Iki šiol išlikę Mlinivo rūmai ir dvaro parkas, tvenkiniai. Dvaras tapo svarbiu kultūriniu centru – jame buvo sukaupta gausi biblioteka, archyvas, meno kūrinių kolekcija, veikė teatras ir orkestras. Dabar ansamblis priklauso žemės ūkio mokyklai. 1792 m. čia kurį laiką buvo apsistojęs Tadas Kosciuška.

I Pasaulinio karo metais (1915 m.) per Mlinivą ėjo fronto linija. Chodkevičių rūmai ir parkas buvo austrų kariuomenės rankose, o miestelis – rusų kariuomenės, todėl dvarvietė stipriai nukentėjo.

Aleksandro Chodkevičiaus lėšomis Mlinive 1830–40 m. buvo pastatyta ir bažnyčia.

 

Vitkauskaitė, Dalia, Lietuvos paveldo Ukrainoje inventorinis sąrašas, 2008