La Ruche (Avilys)

Lokacija: 2 Pass. de Dantzig, 75015 Paris
Metai: XX a. I p.
Kategorija: Atmintinos vietos

Menininkų rezidencijoje La Ruche (Avilys) Paryžiaus Monparnaso rajone, gyveno ir kūrė žymūs litvakai menininkai, suformavę Paryžiaus mokyklos (École de Paris) branduolį, o jų kūryba tapo prancūziškojo ekspresionizmo pradžia. La Ruche menininkus viliojo neaukšta nuomos kaina, tačiau gyvenimo sąlygos čia buvo sudėtingos.

Rezidencijoje yra gyvenę ir kūrę Vitebske gimę Markas Šagalas (1887-1985) ir Osipas Cadkinas, taip pat Vilniaus dailės mokyklos auklėtiniai – Druskininkuose gimęs Žakas Lipšicas (1891-1973), Smilavičių kaime, dab. Baltarusijoje, gimęs Chaimas Sutinas (1893-1943), Gomelyje gimęs Mišelis Kikoinas (1892-1968) ir Žoloduke prie Naugarduko gimęs Pinchas Kremenis (1890-1981).

Žydų dailininkams iš Lietuvos užplūdus Paryžių, vietiniai kūrėjai ir kritikai ėmė piktintis, kad atvykėliai okupuoja galerijas, rengia parodas, o pats Paryžius tampa žydiškas. Meno kritikas André Warnod sugalvojo ir pirmą kartą pavartojo terminą École de Paris (Paryžiaus mokykla) apibūdinti žydams atvykėliams, kad numalšintų vietinių menininkų nepasitenkinimą ir parodytų, jog ir šie atvykėliai gali daug duoti Prancūzijos kultūrai ir formuoti meno raidą.

 

https://www.bernardinai.lt/pasaulinio-garso-litvaku-kuryboje-lietuvisko-stetlo-ir-prancuziskojo-ekspresionizmo-susitikimas/

https://www.laruche-artistes.fr/