Paveldo komisijos kolektyvo darbo vizitas Klaipėdos krašte

Minint tarptautinę paminklų ir paminklinių vietovių dieną – balandžio 18-ąją, Valstybinės kultūros paveldo komisijos administracija lankėsi Klaipėdoje ir Neringoje. Prie kolektyvo prisijungė ir Paveldo komisijos narys Augis Gučas.

Dvi dienas trukusio darbo vizito metu sudalyvauta Kultūros paveldo departamento organizuotoje konferencijoje Klaipėdoje. Renginyje, skirtame Klaipėdos kraštui, pranešimus skaitė paveldosaugininkai ir paveldo srityje veikiantys įvairių sričių specialistai, buvo organizuojamos teminės ekskursijos po uostamiestį.

VKPK nuotrauka

Paveldo komisijos kolektyvas, Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybių kvietimu, apžiūrėjo objektus, kurie nominuoti rudenį institucijos organizuojamiems apdovanojimams. Lankytasi šiuo metu į antikvarinių automobilių muziejų pertvarkomame Dujų fabrike Klaipėdoje, vilų kvartale Juodkrantėje, kur apžiūrėtos vilos „Loabel“, „Maria“ ir „Villa Monbijou“, o pakeliui į Nidą – neseniai restauruota Preilos mokykla. Nidoje Paveldo komisijos darbuotojai lankėsi švyturyje ir švyturininko namelyje, taip pat Virginijos ir Kazimiero Mizgirių galerijoje-muziejuje.

VKPK nuotrauka

Neringos savivaldybėje suorganizuotas susitikimas su Neringos vicemeru Narūnu Lendraičiu ir savivaldybės darbuotojais, taip pat Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktorės pavaduotoja Lina Dikšaite. Kaip susitikime sakė Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. Vaidutė Ščiglienė, šiais skubėjimo laikais gyvas bendravimas tapo prabanga, todėl svarbu išnaudoti visas progas tiesiogiai aptarti bendrus sąlyčio taškus. Vienas jų – paveldo sklaida, kuri yra Paveldo komisijos uždavinys. Pasak pirmininkės, paveldas plačiajai visuomenei vis dar nesuprantamas ir asocijuojasi su sunkumais, ypač kai reikia gyventi ir dirbti paveldo objektuose. Šį požiūrį galima keisti per gerųjų praktikų sklaidą, iniciatyvas ir edukaciją. Dėl to Paveldo komisija pirmą kartą organizuoja paveldo apdovanojimus, o iš tęstinių darbų galima išskirti jau 26 metus kasmet vykdomą savivaldybių tyrimą. Susitikime aptartos Neringos savivaldybės informacijos neteikimo šiam tyrimui priežastys, savivaldybės atstovai palietė jautrias problemas, tokias kaip darbuotojų, atsakingų už paveldosaugą, trūkumą. Taip pat kalbėta apie Neringos, kaip UNESCO pasaulio paveldo vietovės, metinių ataskaitų teikimo šiai organizacijai klausimus.

VKPK nuotrauka

2023-ieji yra Seimo paskelbti Klaipėdos krašto metais, todėl Paveldo komisijos kolektyvo darbo vizitas į pajūrį buvo skirtas ne tik susipažinti su pačiais paveldo objektais, bet ir su šiame krašte gyvenančiais ir su paveldu dirbančiais žmonėmis. Šios kelionės akimirkas kviečiame peržiūrėti nuotraukų galerijoje.

 

Valstybinė kultūros paveldo komisija yra Seimo, LR Prezidento ir LR Vyriausybės ekspertė ir patarėja valstybinės kultūros paveldo apsaugos politikos, jos įgyvendinimo, vertinimo ir tobulinimo klausimais.