Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė Ermitaže

Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė Ermitaže

Metai: 1533 m.
Kategorija: Kilnojamieji daiktai, susiję su svarbiausiais istoriniais įvykiais, visuomenės, kultūros, karo, sporto, religijų istorija, įžymių žmonių gyvenimu

Jadvyga Jogailaitė (1513–1573) – Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo ir jo pirmosios žmonos Barboros Zapolyos duktė.

Vadinamoji Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė yra ne tik vienas vertingiausių Sankt Peterburgo Valstybinio Ermitažo lobyno – Brangenybių galerijos – eksponatų, bet ir apskritai vienas įspūdingiausių Renesanso epochos auksakalystės meno kūrinių Europoje, tikras įstabių brangenybių lobynas. Šis Žygimanto Senojo užsakymu nežinomo Niurnbergo meistro 1533 m. iš aukso ir sidabro sukurtas šedevras, dekoruotas bemaž dviem šimtais papuošalų bei beveik tūkstančiu įvairių brangakmenių ir perlų, rodo išskirtinę Lietuvos bei Lenkijos valdovų dvaro prabangą ir išlavintą Jogailaičių dinastijos valdovų estetinį skonį, jų finansinį pajėgumą ir puoselėtus europinius kultūrinius bei meninius ryšius. Kartu brangenybių skrynutė primena XVI–XVIII a. Europos valstybių ir valdovų dinastinius saitus, kurie lėmė ir šios išskirtinės auksakalystės vertybės kilmės bei klajonių maršrutą Lietuvoje ir Lenkijoje, Vokietijoje ir Rusijoje.

Jadvygos Jogailaitės brangenybių skrynutė vertintina ir kaip unikali lituanistinė vertybė, sietina su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmais, paskutiniųjų Jogailaičių rezidavimu juose, čia puoselėtais europinių dinastinių ryšių planais bei saugotais įstabiais turtais, stebinusiais visą Europą.

 

https://www.valdovurumai.lt/lt/parodos/i/5255/jadvygos-jogailaites-brangenybiu-skrynute-sedevras-is-valstybinio-ermitazo-rinkiniu