Kaukazo kalnai ir Kazbeko viršūnė

Kaukazo kalnai ir Kazbeko viršūnė

Metai: XIX a.
Kategorija: Vietovės

Kaukaze lankėsi pasaulinio garso lietuvių dailininkas bei kompozitorius Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). XIX amžiuje tarp intelektualų buvo populiaru vykti į Kaukazą gydytis tuomet dažnų plaučių ar kitų ligų. Taip 1905 metais, pakviestas mecenatės ir šeimos bičiulės Bronislavos Volmanienės, į Kaukazą atvyko ir M.K. Čiurlionis. Čia jis ne tik gydėsi, bet ir tyrinėjo aplinką, kopė į Kazbeko kalną, tapė, fotografavo. M.K. Čiurlionio įspūdžiai vaizdžiai aprašyti jo laiškuose artimiesiems. M. K. Čiurlionis, sujaudintas Kaukazo kalnų įspūdžio, kurį patyrė keliaudamas Tereko pakrantėmis ir kopdamas į Kazbeką, rašo broliui: „tas kelias, kaip sapnas, visą gyvenimą liks atmintyje“. Paveiksluose Kaukazo kalnų motyvas išnyra M.K. Čiurlionio 1907 metų cikle “Zodiako ženklai” – paveiksluose “Šaulys” ir “Saulė eina Avino ženklu”.

Daug lietuvių Gruzijoje atsidūrė kaip carinių represijų aukos, ypač po nesėkmingo 1830-1831 metų sukilimo. Tarp sukilimo dalyvių buvo ir talentingas geografas, geodezininkas, Vilniaus universiteto auklėtinis Juozapas Chodzka (Józef Chodźko) (1800-1881). 1840 metais J.Chodzka atvyko į Tbilisį, vadovavo Kaukazo žemių matavimo komitetui, o vėliau leidosi į 14 metų trukusią kelionę po Kaukazo kalnus. J.Chodzkos dėka atliktas milžiniškas darbas: tiksliai nustatyta 1386 taškų (viršukalnių) geografinė padėtis ir aukštis virš jūros lygio – vadinamoji Užkaukazės trianguliacija. Tai buvo pirmasis išsamus geodezinis ir geografinis Kaukazo tyrimas, kurio pagrindu sudarytas detalus Kaukazo žemėlapis.

 

https://ciurlionis.eu/lt/ciurlionis/

https://ge.mfa.lt/ge/lt/dvisalis-bendradarbiavimas/lietuva-ir-sakartvelas/lietuviski-pedsakai-gruzijoje

https://savb.lt/lt/krastieciai/povilas-visinskis/desimt-povilo-visinskio-skaitymu/ketvirtieji-povilo-visinskio-skaitymai/d-striogaite-lietuviu-rasytojai-kopia-i-kalnus/