Kuchcicai

Kuchcicai

Kategorija: Vietovės

Peršamaiskio gyvenvietė, kurios istorinis pavadinimas Kuchcicai, yra prie Uzdiankos upelio, 7 km į pietvakarius nuo Uzdos.

Kuchcicų evangelikų reformatų bažnyčia įsteigta XVI a. 7–8 dešimtmetyje to meto valdos šeimininko Motiejaus Kavečinskio. Galbūt tada ir iškilo mūrinis pastatas, kuris pasiekė ir mūsų dienas. Maldos namai galėjo turėti gynybinę paskirtį – tai liudija fasado bokštai bei masyvios sienos (storis siekia 1,5 m).

1648 m. Kristupas Kavečinskis evangelikų reformatų maldos namus perdavė katalikams. XVIII a. pabaigoje, valdant Zavišoms, bažnyčia buvo rekonstruota ir paversta laidojimo koplyčia. Numanomas rekonstrukcijos autorius – italų architektas Karlas Spampanis (Carlo Spampani). Po rekonstrukcijos pastatas įgavo klasicistinių bruožų.

Iki 1917 m. kaip katalikų koplyčia funkcionavęs pastatas sovietmečiu uždarytas ir apleistas, dabar neveikiantis ir griūvantis.

XVIII ir XIX a. sandūroje Kuchcicuose Kazimieras Zaviša pastatydino rūmus. Manoma, kad projekto autorius buvo Karlas Spampanis. Dabar likę tik flygeliai ir keli ūkiniai pastatai, greta – parko fragmentai, sodybos link vedanti medžių alėja.

 

Paliušytė, Aistė, Vadovas po Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, sudarytojos Aistė Paliušytė ir Irena Vaišvilaitė, Vilnius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012