Izabelės Jogailaitės kapas Alba Julijoje

Metai: XVI a.
Kategorija: Kapai

Izabelė Jogailaitė (1519—1559) buvo vyriausioji Žygimanto Senojo ir Bonos Sforzos duktė. Pavadinta senelės iš motinos pusės – Milano ir Bario kunigaikštienės Izabelės Aragonietės (1470–1524) garbei. 1539 metais dvidešimtmetė Izabelė ištekinama už Jono Zapolijos, Vengrijos karaliaus, vyresnio daugiau nei 30 metų. Yra žinoma, kad ji nenorėjo tekėti už tiek vyresnio vyro, tačiau privalėjo paklusti tėvų valiai. Tekinant Izabelę svarbi buvo Bonos, 27 metais jaunesnės už vyrą Žygimantą, nuomonė. Į Vengriją Izabelę iškilmingai išlydi karaliaus dvaras ir Krokuvos miestas, vedybos apdainuojamos proginiuose leidiniuose. 1539 m. vasario 23 d. santuokos metu Sėkšvėhervaro (Székesfehérvár) katedroje Izabelė vainikuojama Vengrijos karaliene, o po metų, 1540 liepos 8 d., gimsta sūnus Jonas Žygimantas. Jis gavo tėvo ir senelio iš motinos pusės vardus.

Vos pagimdžiusi sosto įpėdinį jaunoji karalienė lieka našlė – karalius Jonas miršta praėjus dviem savaitėms po sūnaus gimimo. Izabelė lieka viena itin sudėtingoje politinėje situacijoje. Imperatorius Ferdinandas I (beje, vedęs Izabelės pusseserę Oną) nepaisydamas susitarimo su karaliumi Jonu pretenduoja į karaliaus sostą, šalį puola osmanai, 1541 metais, vadovaujami Suleimano Puikiojo, jie užima Budą, o Vengrijos didikai trijų mėnesių Joną Žygimantą vainikuoja Vengrijos karaliumi. Jaunajai karalienei nelieka nieko kita kaip derėtis su galingiausiu priešininku – Suleimanu Puikiuoju. Po derybų jai, kaip sūnaus globėjai, paliekama valdyti Transilvaniją. Čia Izabelę ir jos sūnų remia ir globoja Steponas Batoras, kuris tada net neįtarė, kad ateityje ves Izabelės seserį Oną ir taps Abiejų Tautų Respublikos valdovu.

Sulaukusi vos 40 metų, Izabelė miršta Alba Julijoje 1559 m. rugsėjo 15 d. Po dvylikos metų šalia mamos Albos Julijos Šv. arkangelo Mykolo katedroje palaidojamas ir vos 31-erių jos sūnus Jonas Žygimantas Zapojajis. Su juo miršta ir viltys, kad jis galėtų tapti ATR valdovu, Žygimantui Augustui nepalikus įpėdinio. Vėlyvojo renesanso stiliaus antkapius motinai ir sūnui užsako Steponas Batoras, tačiau nespėta iškalti užrašų.

 

Mickūnaitė Giedrė, Jogailaičiai. Kas jie?, https://www.15min.lt/media-pasakojimai/izabele-jogailaite-448