Ujazduvo pilis

Kategorija: Atmintinos vietos

Ujazduvo pilis (Zamek Ujazdowski) – pilis Varšuvoje. Pirmąją pilį šioje vietoje XIII a. pastatė Mazovijos kunigaikščiai. Tačiau ilgainiui ji buvo perketa į dab. Karališkosios pilies vietą Varšuvoje, o Ujazduvo pilis buvo apleista. 1516 m. pilyje gyveno Mazovijos kunigaikštienė Ona Radvilaitė (1476—1522 m.) su sūnumis Stanislovu Mazoviečiu ir Jonušu III Mazoviečiu.

1548 m. į šią vietą išsikėlė Lietuvos didžioji kunigaikštienė ir Lenkijos Karalienė Bona Sforza (1494—1557 m.), kuri teritorijoje, esančioje maždaug 120 metrų nuo dabartinės pilies, pasistatė erdvų medinį dvarą ir ūkio pastatus. 1624 m. pradėta statyti pilis Abiejų Tautų Respublikos valdovui Zigmantui Vazai (1566—1632 m.). Tai buvo dviejų aukštų pastatas su vidiniu kiemu, dviem flygeliais, dengtomis arkadomis ir dviaukščiais bokštais kampuose. Tarp galimų pilies architektų nurodomi Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje ir Lenkijos Karalystėje dirbę italų architektai Constantino Tencalla, Matteo Castelli ir Giovanni Battista Trevano.

XVII a. čia veikė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės monetų kalykla, kaldinusi varinius šilingus. Kalykloje nukaldinta apie 61 mln. (kitais duomenimis, apie 90 mln.) monetų. Vienu kalyklos valdytoju buvo Tito Livio Burattini (monetos žymėtos jo inicialais – TLB). T. L. Burattini Vilniuje 1675 m. išleido knygą „Misura universale“ („Universalus matas“), kurioje pasiūlė ilgio mato vienetą susieti su laiku,  o ilgio matą pavadino „metro cattolico“ (universalus matas). Nuo šiuo metu naudojamo metro T. L. Burattini metras skiriasi tik 0,5 cm.

1784 m. Stanislovas Augustas Poniatovskis pavedė pilį pritaikyti kareivių barakams. Po rekonstrukcijos pastate įsikūrė Lietuvos pėstininkų gvardijos pulkas ir 10-asis pėstininkų pulkas. Padalinus Abiejų Tautų Respubliką, pastatas buvo apleistas.

Pokariu pilis buvo nugriauta, o 1975 m. pilnai atstatyta, suteikiant piliai ankstyvojo baroko išvaizdą. Nuo 1985 m. čia veikia Varšuvos Šiuolaikinio meno centras.

 

https://www.vle.lt/straipsnis/ujazdowo-pinigu-kalykla/

https://u-jazdowski.pl/en/o-nas/the-history-of-ujazdowski-castle