Igno Domeikos kalnagūbris Čilėje

Igno Domeikos kalnagūbris Čilėje

Kategorija: Vietovardžiai

Domeikos Kordiljera (Cordillera Domeyko), Domeikos kalnagūbris – vulkaninių kalnų grandinė Čilės šiaurinėje dalyje, Centriniuose Anduose, į rytus nuo Atacamos dykumos. Pavadinta Andus tyrinėjusio Igno Domeikos vardu. Viršūnės daugiau kaip 4000 m aukščio (aukščiausios – Doña Inés, 5070 m, Cerro Quimal 4278 metrai). Kasamos vario ir urano rūdos. Papėdėje – Domeyko miestas. Per Domeikos Kordiljerą eina Transandų geležinkelis ir automobilių kelias.

Domeika Ignas (Ignacy Domeyko1802 m. Niadzvedkoje – 1889 m. Santjage)lietuvių mineralogas, geologas, etnografas, Čilės mokslo ir švietimo organizatorius. Čilės Respublikos garbės pilietis. 1816–22 m. Vilniaus universitete studijavo matematiką, chemiją, geologiją, filosofijos magistras. 1819 m. įstojo į Filomatų draugiją, už priklausymą jai 1823–24 m. buvo kalinamas. Dalyvavo 1831 m. sukilime, vėliau emigravo į Prancūziją. 1837 m. baigė Paryžiaus kasybos mokyklą, parengė Vidurinės Europos (įskaitant Lenkiją ir Lietuvą) geologinių ir geografinių žemėlapių komplektą. 1838 m. atvyko į Čilę, kur La Serenos vyrų licėjuje (Coquimbo koledže) dėstė chemiją, fiziką, geologiją, kasybą. 1847–84 m. dirbo Čilės universitete Santjage, 1867–83 m. buvo jo rektorius, profesorius. 1884–88 m. lankėsi Lietuvoje.
I. Domeikos vardu pavadinta daugiau kaip 110 įvairių objektų: Andų kalnyno kalnagūbris, ledynas, asteroidas 2784, mineralas (domeikitas), keletas kalnų, gyvenviečių (Pueblo Domeyko miestelis, Puerto de Domeyko uostas), gatvių, fosilijų (Nautilus domeykusAmmonites domeykanus), gyvūnų (Canis domeykanus) ir augalų šeimų bei rūšių (Viola domeykiana), įstaigų, visuomeninių organizacijų.

https://www.vle.lt/straipsnis/domeikos-kordiljera/

Gaigalas Algirdas, Motuza Gediminas, https://www.vle.lt/straipsnis/ignotas-domeika/