Paminklinis ansamblis „Tėvynei Lietuvai“ Tistede

Paminklinis ansamblis „Tėvynei Lietuvai“ Tistede

Metai: 1947 m.
Kategorija: Paminklai

Šį ansamblį karo pabėgėlių iš Baltijos šalių stovykloje 1947 m. pastatė pabėgėliai iš Lietuvos. Stovykloje tuo metu buvo apie 1000 pabėgėlių, iš kurių 750 buvo lietuviai. Kaip padėkos Tistedo miestui, priglaudusiam sunkiu pokario laikotarpiu ir atminimo ženklą,  pabėgėliai pastatė paminklinį ansamblį „Tėvynei Lietuvai“.

Ansamblį sudaro medinis kryžius, Gedimino stulpų formos paminklas bei didelis Lietuvos herbas Vytis, kalvos šlaite sudėtas iš skaldytų plytų mozaikos. Vytis pradžioje buvo sudėtas iš surinktų pakrantės akmenų, o 1961 m. pakeistas skirtingų spalvų skaldytų plytų mozaika. Vyties mozaiką sukūrė Jablonskis. Dauguma lietuvių iš šios stovyklos išvyko gyventi į kitas šalis, daugiausiai į JAV ir Australiją.

2015 m. gegužės 1 dieną ansamblis buvo šventiškai atnaujintas ir atidengtas. Originalų kryžių pakeitė identiška kopija. Jį gamino Danijos meistrai, daug dėmesio skyrė išsiaiškinti lietuviškos kryždirbystės specifiką. Dėl spalvų (originalios nuotraukos nespalvotos) meistrus konsultavo Skaidrė Urbonienė. Ant jo perkelti ir senieji užrašai: metalinė lentelė su užrašu lietuvių ir danų kalbomis: „Tave, Viešpatie, kuris irgi kartą pabėgėliu buvai, maldaujame globoti visus, netekusius Tėvynės. Lietuvos tremtiniai, Dragsbaek, 24.VIII.1947“; antroje plokštelėje parašyta lietuviškai: „Kryžius paminklas Baltijos pabėgėliams, pastatytas lietuvių tremtinių“; trečioje, esančioje kitoje kryžiaus pusėje – tas pats užrašas danų kalba. Naują kryžių pašventino Lietuvos katalikų ir Danijos liuteronų bažnyčių dvasininkai. Ansamblio išsaugojimu rūpinasi įvairios danų institucijos.

 

Brazinskaitė Rima, http://pasauliolietuvis.lt/lietuviu-pabegeliu-palikimas-danijoje/