Atminimo lenta Antanui Poškai Kolkatoje

Metai: 1933–1936 m.
Kategorija: Atmintinos vietos

2015 m. Kolkatos universitete atidengta atminimo lenta Antanui Poškai. Joje yra užrašas „Didžiam lietuviui Antanui Paškevičiui-Poškai, 1933–1936 m. studijavusiam ir dirbusiam Kalkutos universitete ir 2014 m. pelniusiam šio universiteto garbės daktaro vardą (po mirties)“.

Antanas Paškevičius-Poška gimė 1903 metais Gripkeliuose, Pasvalio valsčiuje. 1929 metais kartu su bendražygiu Matu Šalčiumi leidosi į kelionę motociklu ir 1931 metais pasiekė Indiją. Kalkutoje A.Poška praleido beveik ketverius metus, dirbo Kalkutos universitete bei Indijos muziejaus Antropologijos laboratorijoje.

Dalyvavo antropologinėse, archeologinėse ir etnografinėse ekspedicijose Pietų, Pietryčių ir Vidurinėje Azijoje (Takla Makano dykumoje, Brahmaputros aukštupio apylinkėse, Gisaro Alajaus kalnuose), Andamanų ir Nikobarų salose, rinko somatometrinius duomenis apie šinų kalba kalbančias tautas Himalajų šiaurės vakarinėje dalyje. Keliaudamas tyrinėjo Indijos tautas, jų papročius, literatūrą, lietuvių ir indų kalbų giminystę (lygino su senąja sanskrito kalba), mokėsi vietinių dialektų, išvertė į lietuvių kalbą R. Tagorės kūrinių.

 

https://www.vle.lt/straipsnis/antanas-poska/

https://www.urm.lt/in/lt/naujienos/kalkutos-universitete-atidengta-atminimo-lenta-garsiam-keliautojui-antanui-poskai